Frågesport

Visst är det bra med ett stort kontakt nät? Inte minst när man som jag behöver hjälp med att identifiera bilder och annat man inte är säker på hur det ligger till. Som ni säkert förstår så är jag lyckligt lottad med goda kontakter och däri bland den förträfflige Tomas Karlsson. Jag hittade en bild som hade en bildtext som löd, Louis Chiron i en Mercedes 196? Chiron har aldrig, så vitt jag vet, inte kört Mercedes och bilen var ingen Mercedes det kunde till och med jag se, men vad var det? Jag skickar bilden till Tomas och dagen efter kommer hans svar. Jag var på ett kalas i går kväll, men min hjärna processade bilden i natt. Tidigt såg jag att det var en Alfa, en 8C 35. Men föraren, ja han var totalt okänd för mig.

Så var det där med avgasröret, såna hade man ju på Brooklands som nån sorts ljuddämpare. På morgonen gör jag till slut en bildsökning på Google där jag hittar bilden av Klemantaski, som mycket riktigt är från Brooklands i augusti 1939 och bilen mycket riktigt en Alfa Romeo 8C 35. Men föraren? Han hette Robert Arbuthnot, en förare jag aldrig hört talas om tidigare. Han tillhörde en Skotsk bankirfamilj och hade nyligen börjat rejsa. Men så kom kriget. Efter det gjorde han 1946 ett försök på Indy 500 med en specialbyggd Lagonda, men den rasade på träningen. Och sedan körde han ihjäl sig i en trafikolycka utanför London samma år, så det var inte konstigt att man aldrig hört talas om honom. Alfan var den som Hans Ruesch ägt och som sen körde av Dennis Poore i England efter kriget. Tomas avslutar sin text med orden, Så den kan man verkligen ha med i frågesporter…

Tack Tomas för din utmärkta text.
Bilden är tagen av den välkände fotografen Klemantaski.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest