Sture Nottorp

En man att minnas är Sture Nottorp som totalsegrade i Midnattsolsrallyt 1953. Sture var då 27 år ung och lyckades få tag i en Porsche 356 om han åkte ner till Tyskland och hämtade den själv. Onekligen en bragd av Sture som nu inledde en karriär bakom ratten i flera olika bilmärken och också i internationella sammanhang. 1954 så köper Sture en Frazer Nash Le Mans Coupè och tillsammans med Christian Bratt kör man in på en 53:e plats på Mille Miglia. Den lilla eleganta bilen med aluminium kaross byggdes i totalt 9 exemplar varav 3 var med och tävlade på Le Mans året 1954. Bilen köptes sedan av Curt Sandberg och tävlade som seriesportvagn under 2000cc. Hösten 1957 slår bilen runt på Sundsvalls Travbana och fattar eld och karossen totalförstörs. Senare får bilen en Ockelbokaross och hamnar i Lasse Widenborgs ägo som tävlar med bilen, bland annat på Nürburgring där den väcker stor uppmärksamhet. Bilen finns kvar i Sverige och sågs senast för ett par år sedan i samband med ett evenemang på Råbelövs Gods och Grand Prixmuseet. 1959 är Sture tillbaka på Le Mans i en Saab 93 750cc GT där han tillsammans med Gunnar Bengtsson blir 12:a i loppet med 232 varv och snittfart på 130,4 Km/tim. 1955 Kristianstads GP med en Alfa Romeo 1900 där han slutar trea efter M. Leto di Priolo 2:a i Fiat V8 och Jo Bonnier som segrare, även han Alfa Romeo. 1957 tävlar Sture med en Ferrari 410S på Kristianstads GP där han slutar på en 7:e plats. 1958 tävlar han med Charlie Lohmander i en Alfa Romeo i Monte Carlorallyt och slutar på en 17:e plats. 1991 den 18 april går Sture i depå för gott och Sverige mister en av sina stora förare.

Text Janne Tromark
Bilder Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest