Ivan Capelli

Ivan Capelli, som föddes den 24 maj 1963 i Milano är en förare som visade otrolig talang, men som kom av sig och lite slutade i ett Jasså? Ivan vinner det Italienska F3-mästerskapet 1983 och vinner även det Europeiska F3-Mästerskapet 1984 och som grädde på moset så slår han till och vinner Formel 3000-mästerskapet 1986.
Det låter väl som det är krattat i manegen för Formel 1 och där kommer första start 1985 men hans bästa resultat i karriären blir en sjundeplats 1988. Ivan Capelli var aktiv åren 1985 -1993 där debuten kom i Europa 85 och hans sista lopp blev Brasilien 1993. )4 starter och antal brutna lopp 65. Två andraplatser och en tredjeplats blev hans resultat i Formel 1. Starten blev i Tyrell-Renault. Följt av AGS_Motori Modern. 1988 var det dags för March-Ford i tre säsonger för att så 1990 landa ett kontrakt med Leyton House där han stannade till 1992 då Ivan hamnade i Ferrari där han bara körde in 3 poäng. 1993 blir Ivan Capellis sista säsong och han kör då för Jordan-Hart där han inte heller lyckas. Man kan nog sammanfatta Ivans karriär som mindre lyckad, vilket förvånar många med tanke på den talang han ansågs vara. Kanske kan man säga att han idag tillhör ”The forgotten drivers of Formula One.

Text Janne Jan Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest