John Surtees

Denna underbara plats där så mycket historia skrivits och där historiens vingslag alltid svävar över banan. Återinvigningen av denna bana 50 år efter det att den byggdes som första permanenta bana efter kriget 1948. Invigningen var helt makalös och alla var där, kända som okända och så en massa glada Svenskar. Jag var en av dom och en av de första jag stötte på i depån var John Surtees. Hette Norman John Surtees OBE och var född den elfte februari 1934 i Tatsfield i Surrey. John började sin karriär på motorcykel och var världsmästare sju gånger, Åren 1958 – 1960 i 350cc samt 1956 och 1958- 60 i 500cc. Samma år började John att köra Formel1 och blev världsmästare även på fyra hjul i Ferrari 1964. Han var då den enda som kunde säga att han var världsmästare i både på fyra och två hjul. 1996 blev Surtees invald i International Motorsports Hall of Fame. Drottning Elisabeth 2 utsåg Surtees till officer i den Brittiska Imperieorden 2008. Sex segrar, tio andraplatser och åtta tredjeplatser var Johns imponerande facit i Formel 1. Bilden av John i samspråk med en person i depån tog jag, övriga från Bilsportarvets arkiv.

Text Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest