Kristianstads Grand Prix firades i ett soligt och varmt väder

I går lördag den 18 juli firades Kristianstads Grand Prix i ett soligt och varmt väder på Råbelövs Gods utanför Kristianstad. Tävlingen som kördes mellan åren 1955 – 57 för bilar ingick i Sportvagns VM och lilla Sverige fanns plötsligt med på kartan i de stora sammanhangen.

Det är nu 60 år sedan första tävlingen gick och för alla er som vill ta del av den spännande historien finns inne på Råbelövs Gods ett litet museum som kommit till genom en mans ivriga samlande, Richard Bruzelius, som är den verklige entusiasten som genom sitt samlande av bilder och allt annat som man kan samla på när man är riktig nörd. Det ska också sägas att man körde motorcyklar längre på den här banan än bilar, men det är en annan historia. Männen bakom evenemanget, Björn Tideman och Örjan Åberg, startade det hela genom ett rally genom delar av Skåne med slutstation inne på Råbelöv. Flera av de bilar som tävlade här under de tre åren kom glädjande nog till firandet och bland de förare som slutit upp såg man Björn Mårtensson som då det begavs sig satt bakom ratten i en Mercedes 300SL. Sveriges snabbaste kvinna, Evy Rosqvist von Korff förgyllde det hela med sin närvaro. Köerna ringlade långa både till entrén och till de matställen som fanns inne på området. Bra matställen vill jag tillägga. Bland de bilar som var med och tävlade på den gamla goda tiden kunde man se en Ferrari 500 TRC som 1957 tävlade med Georges Harris/Claude Dubois bakom ratten, båda Belgare. En Jaguar C-type, som inte var med 1955, men som var en exakt likadan som bland annat Stirling Moss tävlade med. Den Jaguar D-type vi kunde njuta av kördes på Råbelövs-banan av Ron Flockhart och Ninian Sanderson. Paret vann legendariska Le Mans 1956 med bilen och Ron Flockhart upprepade succén året efter och vann sin andra seger. Då med förarkollegan Ivor Bueb. Ron Flockhart tävlade under ett antal år i Formel 1 för Maserati, BRM, Connaught, Cooper och Lotus. Ron omkom tragiskt när han försökte slå rekord i en Mustang (flygplan) från Sydney till London. Året var 1962 och Ron Flockhart blev bara 38 år. Ninian Sanderson var bilhandlare och tävlade för Ecurie Ecosse med Jaguar och han avled 1985 i cancer. Kanske kan vi inte riktigt förstå hur stort detta Sportvagns VM var och ibland känns det overkligt att detta utspelades på den skånska slätten. 1955 kom 100.000 personer och tittade på när Juan Manuel Fangio i en Mercedes 300 SLR vann före Stirling Moss i en likadan bil. Många är de Kristianstadsbor som fortfarande minns när den stora motorsportvärlden kom till Skåne. KAK var arrangör och Prins Bertil fanns på plats för att dela ut priser och representera KAK och Svensk motorsport. Det är inte utan att man får lite rysningar när man tänker på det!

Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest