Volvo Museum Arendal stängde – Bilsportarvet var på plats!

Efter öppnandet 1995 har Volvo Museum i Arendal i Göteborg varit ett självklart utflyktsmål för alla Volvoentusiaster. Här har funnits en makalös samling av bilar, lastbilar, bussar, traktorer, flygmotorer och båtmotorer – givetvis av fabrikat Volvo. Men nu är epoken i Arendal över. Den 20 december stängde muséet portarna. Bilsportarvet genom undertecknad var på plats och kunde göra en sista rundvandring dom sista skälvande minuterna innan stängningen kl.17.00.

I sällskap hade jag gode vännen Hans-Åke Söderqvist med dotter Julia. Det blev en nostalgisk rundvandring och naturligtvis blev det särskilt intressant att besöka avdelningen med Volvos tävlingsbilar. Hans-Åke var motorsportchef för Volvos EM-satsning 1985, då man lyckades vinna Europamästerskapet för såväl fabrik som förare. Det blev ett kärt återseende för Hans-Åke i montern med vinnande 240-bilen i Grupp A utförande.

Själv minns jag strax innan muséets öppning 1995 när jag fick en förhandsvisning av rallymästaren Carl-Magnus Skogh Han var en av Volvos många framstående rallyförare när det begav sig.

Även om muséet nu är stängt efter 38 år blir det en fortsättning på annat sätt Göteborg genom det hypermoderna nya World of Volvo centret i hjärtat av Göteborg. Enligt uppgifter blir invigningen i mitten av april 2024. Även om alla de 100-talet fordon från muséet inte kommer att finnas i det nya centrat, lär vi få se ett antal klassiska Volvobilar där. För oss bilsport fantaster får vi hoppas att det också inryms historiska Volvotävlingsbilar!

Text och bilder: Michael Hoffstedt

Michael Hoffstedt

Michael Hofstedt är fotograf och skribent, har också tävlat en hel del med Volvo Amazon och P1800 i historisk racing.

Pin It on Pinterest