Tazio Nuvolari – den flygande Mantovanen

Tazio Nuvolari, en av världens främsta racerförare under 20 och 30-talet. Kallades Il Mantovano Volante som fritt översatt är Den flygande Mantovanen. Började sin karriär på motorcykel där han på en 350cc blev Europamästare 1925. Sporrad av detta började han tävla med bil och från säsongen 1931 satsade han enbart på bil som teammedlem för Alfa Romeos fabriksteam. Tazio vann Mille Miglia 1930 och 33 för att samma år bli Europamästare för Grand Prixförare. Säsongen 1933 bryter han med Alfa Romeo och skriver på för konkurenten Maserati. När säsongen 1934 är till ända slutar han för Maserati och går tillbaka till Alfa Romeo. Året efter, 1935, dominerar Silverpilarna, Mercedes Benz, där bland annat Rudolf Caracciola fanns med som storfavorit. Nuvolari tar sin riktigt stora seger på Nürburgring året 1935 där han lyckas slå Mercedes Benz och Auto Union-förarna på deras hemmabana i en föråldrad Alfa Romeo. 1938 kommer Tazio till Auto Union för att ersätta den avlidne Bernd Rosemeyer och blir kvar där till krigsutbrottet 1939. Nuvolari gör ett försök att komma tillbaka till motorsporten men dålig hälsa och ålder sätter blir ett hinder och Tazio kör sin sista tävling 1950. För sina insatser blir Tazio Nuvolari invald i International Motorsports Hall of Fame 1990, 50 år efter sin död 1953.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest