Roy Salvadori

Det finns ett talesätt som heter, ”F1 Forgotten drivers” och bakom det finns många av de förare som för länge sedan är bortglömda men som ibland koms ihåg av nördar som t.ex mig. Roy Salvadori är en av dessa duktiga förare som kanske de flesta av oss glömt bort. Roy tävlade i Formel 1 under åren 1952 -1962 i bilar som Cooper, Vanwall, BRM, Aston Martin och Connaught. 50 lopp som gav 2 pallplatser och 19 poäng. Roy, som var engelsman från Essex är kanske mest känd för sin seger i 24-timmars Le Mans 1959. I par med Caroll Shelby knep man segern i den fantastiskt vackra Aston Martin DBR 1. Roy som var född 1922 gick ur tiden den 3 juni 2012 i en ålder av 90 år.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest