Stig Andervang

Känner ni igen namnet Stig Andervang? De flesta med intresse för rallysport gör säkert det och det här är ingen vanlig rallyförare utan en mycket speciell kille med en historia som inte går av för hackor. Det hela började vi 17 års ålder då han och en kompis skaffade en Volvo Amazon och började träna på skogsvägarna utanför bostaden. Detta efter att ha sett en rallytävling och fått blodad tand. Sysslade med sport före detta och då mest orientering där han oturligt skadade en fot så illa att han fick en lång återhämtnings period. Når skadan var läkt och allt började fungera igen så var det dags för körkort och så komma igång med tävlandet. Han har en spännande filosofi den gode Stig, och det är att träna är det som gör att man till slut blir, inte bara snabb, utan bäst i rallyskogen. Tas ut i Juniorlandslaget av SBF tillsammans med det bästa av alla ungdomar som påbörjat sin karriär. Blir JSM två efter Lars-Erik Torp. Stig hinner också med att bli fabriksförare för Ford och det gör att han, nu med Ford Escort RS med Cosworth-motor börjar låta talas om sig. Fort går det och krascherna är många men inget tycks stoppa Stig.

Det blev över 40 tävlingar med Volvo Amazon, en bil som han gillade och som han ansåg var kanske en av de bästa på sin tid. Hans motor kom via Elleman Jacobsen och den var helt problemfri i 40 tävlingar minns Stig. Han körde många tävlingar under ett år, minns han, det kunde bli så mycket som 44 stycken.

Stig samarbete med Ford gav honom möjlighet att tävla med Fords RS 200 där en seger i Debic Grenslandsrally gav en av alla segrar. En fantastisk man bakom ratten med ett explosivt humör och en sju jävla förmåga att vara först över mållinjen. Lyssna gärna till intervjun med Stig på Rallypoden.

Text Janne Tromark
Bilder Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest