Geoff Lees

Jag tittar på några bilder tagna i Sverige av en Engelsk racerförare som vi idag kanske tycker tillhöra ”the forgotten F1-drivers, men som faktiskt vann Formula EM för Formula 2 1981.

Geoff Lees heter föraren som var född i maj 1951 nära Kingsbury, Warwickshire. Geoff körde F1 med inga placeringar åren 1978 till 1982. Lees körde även ett F1-race utanför mästerskapet i Kyalami för Teodore men kraschade på elfte varvet in i barriär räcket efter en främre bärarm. Lees siktade då på Formel 2 och Ralt Honda Teamet med tanke på att han skulle göra en comeback i Formel 1. Det blev inte så men han vann EM för F2 1981 med 51 poäng. Geoff flyttade till Japan i början på 1980 och fick en lång karriär i Japanska F2-mästerskapet med i8 segrar och mästerskaps vinst 1983, Lees körde så sportvagnsracing med olika märken som Fuji Grand Champion series där han vann tre titlar 1986, 1988 och 1989 och så All Japan Sports Prototype Championship, där han vann C-class titeln 1992.

Geoff Lees blev en högt betald och högt respekterad förare inom den Japanska Racingen. Han körde också Le Mans flera gånger med bästa placering 1990 tillsammans medMasanori Sekiya och Hitoshi Ogawa. Toyta Toms var Teamet och slutresultat en 6:e plats.

Text Janne Jan Tromark
Bilder ut Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest