Vincenzo Florio

Det ska böjas i tid det som krokigt ska bli lyder ett gammalt talesätt och visst stämmer det på denne man som i unga år fick en trampbil som har en förebild i en Alfa Romeo P2. Den unge pojkens namn är Vincenzo Florio och som vuxen kom han att grunda Targa Florio på Sicilien. En landsvägs tävling i Madoniebergen som var en av tuffaste tävlingarna för bilar från tidigt 19-tal fram till 70-tal om jag minns rätt. Vi Svenskar minns kanske Targan bäst från Joakim Bonniers segrar 1960 och 63 i Porsche. Visst är det lite kul att en Trampbil kan bli upptakt till en av de allra största tävlingarna. Vincenzo föddes den 18 mars 1883 och gick ur tiden 1959 76 år.

Text Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest