Joakim Bonnier – Sveriges största ambassadör för motorsporten

Nu har jag talat om ”Profiler” i sporten, och om ”Mentorer” och självklart om mästare. Nu vill jag presentera en annan viktig symbol för motorsporten och som verkligen gör skillnad, ”Ambassadör”! Vår absolut största ambassadör för Svensk motorsport är Joakim Bonnier. Det finns självklart många som har en annan uppfattning, men just ambassadör är en mycket specifik egenskap som bara en del har. Jo Bonnier var en sådan person. Bonnier var även en mycket duktig förare och precis som Gunnar Nilsson vann ha endast en F1-tävling på Zandvoort i en BRM 1958. Jo Bonnier vann även ett av de tuffaste landsvägsloppen, Targa Florio. Han vann loppet två gånger för Porsche 1960 och 63. Joakim Bonnier var utöver detta mannen som för GPDA var ansvarig för säkerheten på alla de banor som F1 drog fram på. Bland förare och övriga i sporten var han mycket omtyckt och hade stort förtroende. Joakim Bonnier blev bara 42 år när han förolyckades på 24-timmars på Le Mans den 11.6 1972. Jag satt på trappan till mitt hus utanför Höganäs och njöt av solen samtidigt som jag lyssnade på radion. Solvärmen blev plötsligt iskall och jag minns detta än idag. Joakim Bonnier ligger begravd precis utanför den lilla vackra Lidingö Kyrka och är ni i närheten så besök hans grav. En man att minnas för sin gärning och att han som Ambassadör satte Sverige på kartan.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Facebook-kommentar av Phayao Nyberg
Många glömmer att Jo faktiskt körde 175 Formel 1 lopp, av dessa var 104 VM-lopp. På den kördes många F1 tävlingar utan VM status också.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest