Kanonloppet – folkfesten, ny utställning på Arbetarmuseet Gråbo

I samband med Kultur- och föreningskalaset i Karlskoga, lördag den 13 maj, ges motorintresserade eller allmänt nostalgiskt lagda besökare möjligheten att delta i den officiella invigningen av Örebro läns museums nya utställning Kanonloppet – folkfesten på Arbetarmuseet Gråbo.

Kanonloppet på Gelleråsen i Karlskoga, som arrangerades för första gången år 1950 av Karlskoga Motorklubb, var en succé redan från början med 15 000 besökare det året. Intresset för motorsport var stort och 1965 slog man rekord med 44 000 i publiken. Utställningen består av fotografier, pressklipp och affischer från 1950- och 60-talen och berättar om motorsporttävlingarna som lockade tiotusentals besökare till Gelleråsen och den stora folkfesten runt omkring evenemanget.

Kanonloppet på Gelleråsen lockade tiotusentals besökare under 1950-60 talen. Foto från Örebrokurirens arkiv

Mikael Persson

Mikael Persson var från början rescue-funktionär i Hyllinge MS på Ring Knutstorp. Senare pressansvarig i långloppserien ERCup. Han har stått bakom flera kända motorsport-webbsajter samt fotograferat och skrivit en del motorsportnyheter.

Pin It on Pinterest