Sascha

Tittar på en fantastisk bild av en bil som byggdes 1922 av Daimler Benz och där Ferdinand Porsche var en av männen bakom dess tillkomst. Bilen hette Sascha och 1922 anmälde man 3 bilar till den tuffa tävlingen Targa Florio. Två kom i mål som etta och tvåa efter att ha tillryggalagt 432 km på de tuffa vägarna på Sicilien. Bilen hade en fyrcylindrig motor på 1100cc och en speciell kamaxel som senare kom att finnas på en Porsche 356 Carrera. Toppfarten var 144 km/tim. Det ska tilläggas att de tävlade i 1100cc-klassen och vinnare i den stora klassen var en Mercedes som hade en genomsnittsfart på 63km/tim att jämföra med den lilla Saschan som tog sig runt med en snittfart på 54 km/tim. I sanning en spännande racinghistoria.
Text Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest