Klausen Rennen

Den 27 augusti 1922 kördes för första gången det som skulle bli Klausen Rennen och som skulle köras åren 1922 till 1934. Initiativet kom från Automobil Club of Switzerland och deras Zûrich-sektion. Det här var den svåraste och bergsklättringen i Europa vid den här tiden och ledde från byn Lintahl till målpunkten på Klausen Pass. Sträckan var 21,5 km lång och mycket farlig med 136 kurvor som inkluderade 57 hårnålskurvor och en stigning upp till 1237 meter. På den här tiden fanns inget VM för förare utan ett Europamästerskap så intresset för tävlingen var stort så tiotusentals åskådare kantade banan. Mästaren hette Rudolf Caracciola och med sin Mercedes-Benz W25 hade snabbaste tid med 15:22,20 minuter vilket motsvarar en medelhastighet av på 83,9 km/tim. Man ska veta att dessa resultat sattes på en betydligt smalare och asfalterad grusväg.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest