Guillaume Laurent Moll

Hur många av er kunniga känner till en förare vid namn Guy Moll? Det är ett tag sedan den här föraren var verksam vilket säkert bidrar till att man inte känner igen hans namn. Guillaume Laurent Moll, född den 28 maj 1910 och var en Fransk racerförare. Moll var son till en fransman med en Spansk mamma som emigrerat till Alger som var en Fransk Koloni. Guy, som han kom att kallas, startade sin karriär 1930 i en Lorraine-Dietrich i mindre tävlingar. Ganska snabbt fick man upp ögonen på denne talangfulle förare och en man vid namn lehoux erbjöd Moll sin Bugatti till Oran och Casablancas Grand Prix. Moll tog snabbt ledningen i loppet men föll tillbaka till andraplatsen för att så bryta loppet, för att så bryta i även i Casablancas GP. Lehoux tog Moll tillbaka till Frankrike för att köra Marseilles GP på Miramas. En sensationell tredjeplats för Moll som jagade Alfa Romeos två bilar körda av Raymond Sommer och Tazio Nuvolari. Moll använde sedan familjens pengar för att skaffa en Alfa Romeo 8C 2300. Trots att bilen inte var lika potent som P3:orna som tävlade för Scuderia Ferrari kommer Moll in på tredje plats i Nimes bakom Etancelin och Nuvolari. Den första GP-segern kom i Monte Carlo 1934 efter Louis Chiron. Moll vann även Avus Rennen för Alfa Romeo i en streamline version. I Targa Florio och Coppa Ciano var han två efter att ha jagat sin teamkompis Varzi i båda tävlingarna. På en vår och vindpinad Pescara bana i tävlingen Coppa Acerbo tappar Moll kontrollen under toppfart på en raksträcka när han passerar en Mercedes. Moll hamnar i diket och kraschar in i en bro och omlommer 1934 endast 24 år gammal. Trots sin korta karriär rankar Enzo Ferrari Moll som en av de bästa förarna han sett och var övertygad om att han kunde ha blivit en av de allra bästa någonsin.

Text Janne Tromark.
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest