Männen bakom Rudolf Caracciola

Bakom varje framgångsrik man står en kvinna? Så har man sagt i många år och säkert stämmer det. Bakom en framgångsrik man, Rudolf Caracciola i det här fallet, står det också två män utöver hans älskade Alice. De två jag tänker på är giganter i sitt slag i racingvärlden och jag tänker då på Alfred Neubauer och Rudolf Ulenhaut. Den ena stallchef i Mercedes och kanske en av de högst rankade profilerna i sporten. Den andra konstruktör, innovatör och skicklig förare som väl kunde mäta sig med sina förare i stallet.

Låt oss börja med den ”Tjocke Neubauer” som han kallade sig själv eller i intimare kretsar ”Fredl”. Alfred brottades med ett stort problem i sitt jobb, nämligen att ha kontakt med föraren under loppet. Han grunnade länge och prövade med flaggor för att så lösa det som vi idag ser som skyltar vilka berättar den viktiga information föraren behöver.

Rudolf Ulenhaut var mannen bakom Mercedes Silverpilar och ett geni som konstruktör. När någon av förarna kom i depå för att klaga på att bromsarna inte fungerade som de skulle så satte sig Ulenhaut bakom ratten för att se om så var fallet. Hans tider runt banan var exakt de samma som förarna? En mycket skicklig man även bakom ratten.

Jag tror att man med fog kan säga att dessa båda herrar låg bakom, inte bara Caracciolas framgångar, utan även Mercedes. Alla tre är borta idag men minnet av dem lever kvar hos oss som gillar historien och hyllar de stora gudarna. Rudolf Ulenhaut, född i London 15/7 1906 och gick i depå i Stuttgart den 8/5 1989.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest