Linus Lundqvist Sveriges första Indy Lights mästare

Linus Lundqvist har säkrat 2022 års Indy Lights-titel och blir därmed den förste svensken genom tiderna att ta hem den amerikanska Indycar-seriens främsta supportklass.

Linus Lundqvist efter att ha säkrat Indy Lights mästerskapet.

23-årige Lundqvist bärgade titeln med en stabil körning i lördagens inledande race vid finalhelgen på Laguna Seca-banan i Kalifornien, där han bakom ratten på sin HMD Motorsports-bil tog målflagg som sexa.

Därmed läggs guldet bortom räckhåll för Tyresö-förarens konkurrenter med ett race fortfarande kvar att köra.

– Helt, helt galet, utbrister Linus Lundqvist. Det här har varit mitt stora mål den här säsongen. Det är nästan svårt att greppa att vi faktiskt har gjort det; att det är klart. Det här betyder allt för mig. En enorm känsla!

Framgången i Indy Lights är av yttersta vikt i Lundqvists fortsatta klättring mot den internationella racingtoppen. Över 90 % av de förare som vunnit Indy Lights-titeln sedan premiärupplagan 1986, inklusive fjolårsmästaren Kyle Kirkwood, har sedermera avancerat till kungaklassen NTT INDYCAR SERIES.

Bland dem som tagit steget till INDYCAR efter att ha vunnit Indy Lights märks storstjärnor som Scott Dixon, Tony Kanaan och Josef Newgarden.

– Det här är det största och viktigaste som hänt i mitt liv, konstaterar Linus Lundqvist. Jag är otroligt glad, stolt och tacksam, särskilt gentemot mitt team HMD Motorsports with Dale Coyne Racing som hela tiden givit mig en konkurrenskraftig bil, och förstås gentemot alla mina sponsorer, samarbetspartners och min familj som har en stor del i den här framgången. Några av dem är dessutom här i helgen. Vi gjorde det, tillsammans!

I och med slutsegern i Indy Lights upprätthåller Linus Lundqvist den trend som givit honom en mästartitel vartannat år sedan formelbilsdebuten 2015. Tyresö-sonen har tidigare utropats till mästare i svenska Formula STCC Nordic (2016), brittiska Formel 3 (2018) och amerikanska F3-serien Formula Regional Americas (2020).

FotoMattias Persson / Motorsport Publication.


Om Linus Lundqvist

Linus Lundqvist, 23 år från Tyresö, är en av Sveriges mest framgångsrika racerförare och fyrfaldig mästare i svensk och internationell formelbilsracing. Han tävlar för närvarande på INDYCAR-stegen i USA. 

Född26 mars 1999 (23 år)
Bor: Tyresö
KlubbKAK (Kungliga Automobil Klubben)

Linus Lundqvist har hittills under sin karriär vunnit följande mästerskap:

– 2022, Indy Lights Presented by Cooper Tires (USA)
– 2020, Formula Regional Americas (USA)
– 2018, BRDC British Formula 3 (England)
– 2016, Formula STCC Nordic (Sverige)

Linus Lundqvist ingår i det svenska landslaget i racing.

Mikael Persson

Mikael Persson var från början rescue-funktionär i Hyllinge MS på Ring Knutstorp. Senare pressansvarig i långloppserien ERCup. Han har stått bakom flera kända motorsport-webbsajter samt fotograferat och skrivit en del motorsportnyheter.

Pin It on Pinterest