Prudence Fawcett

Gläds åt våra fotbollsflickor och den enastående prestation dom gjorde och som gav Sverige resultatet 5-0 mot Portugal. Kvinnor har faktiskt gjort strålande resultat förr, som Prudence Fawcett som var dotter till en Sheffield advokat och som tidigt var en sportvagns-entusiast. Prudence, som ung dam skippade hon industristaden Sheffield till en mer exotisk plats som Genua i Italien. Där tävlade hon med en Alfa Romeo 1750 i en del mindre tävlingar med en del framgångar där en andraplats var främsta merit. Tillbaka i England så importerade hon Alfa Romeo tillsammans med sina vänner Charlotte och Lance Prideaux-Brune som dom sålde genom sin firma Winter Garden garage. Som många unga damer från de bättre bemedlade familjerna var Brooklands platsen där man samlades, tävlade och umgicks. Prudence var en i sällskapet som följde med Lord Kent i hans privatplan till Le Mans. Där såg hon amatörer och proffs, män och kvinnor tävla i 24-timmars tävlingen. Tillbaka i England hade Prudence skrivit under kontraktet med Morgan som nu ingick i Winter Garden. 1938 ställer Prudence upp i en Morgan 4-4 med Geoffrey White och tar sig in på en 13:e plats av 42 startande. En fantastisk kvinna som aldrig slutade att älska sportvagnar trots att hon efter detta slutade tävla själv.

Text Janne Tromark
Bild ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest