Rolf Stommelen

Engelska Motortidningar skriver ibland ”The forgotten drivers” vilket ofta väcker minnen för många av oss. Rolf Stommelen är en av dessa förare som många av oss glömt. Jag träffade Rolf på Nürburgring i början av 80-talet när han tävlade för Alfa Romeo i OGP. Många av oss minns honom som en sportvagnsförare men Rolf tävlade också i Formel 1 under åren 1970 – 78. Rolf började i Brabham för att så byta till Surtees Ford. Så blev det Eifelland Ford och så Hill i Lola Ford, RAM och Arrows-Ford. Rolf körde 62 lopp med en tredjeplats som bästa resultat. I Spaniens GP ledde han loppet då hans bil gick sönder och bilen for in i en skyddsbarriär för att så studsa ut på banan igen där Carlos Pace kraschade. Rolfs bil slog i barriären på andra sidan banan och flög över den och dödade fem åskådare och Stommelen blev allvarligt skadad. Rolf Stommelen vann bland annat Daytona 24-timmars 1978, 1980 och 1982, samt Sebring 12-timmars 1982. Rolf Stommelen omkommer i en krasch under ett IMSA-lopp på Riverside International Raceway i Kalifornien.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest