Roskilde Ring

Det kommer in bilder från våra följare som ibland fångar ens intresse mer än vanligt. Bilden från vårt grannland Danmark är en härlig bild från 50-talet tror jag med tanke på de bilar som finns med på bilden. Roskilde Ring, skapad av affärsmannen Poul Tholstrup 1955 efter det att han köpt in en markbit utanför Roskilde. Här kördes Danmarks GP åren 1960-73 och då som en icke mästerskap tävling i Formel 1 1961-62. Vann de åren gjorde Stirling Moss och Jack Brabham. Sista loppet på denna legendariska bana kördes den 22/9 1968. Banan har haft många besök av Svenska förare, mest från de sydligare delarna av vårt land. Leif Sjöstrand, Hasse Thaung med flera har tävlat mycket här och vännen Georg Duneborn vann här i sin Formel Junior. På bilden syns ett antal Lotus Eleven, där en av bilarna förmodligen kan vara den bil som Tommy Brorsson vunnit EM med. Bilen är nu tillbaka i Danmark.

Text Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest