George Abecassis och Hersham and Walton Motors

George Abecassis och Hersham and Walton Motors. George Abecassis gjorde debut i bilsporten 1935 och då i en Austin Seven. Före andra världskriget var George framgångsrik med en Alta. När så kriget bröt ut blev det värvning i Royal Air Force som pilot och för sina insatser i kriget tilldelades han Distinguished Flying Cross. När så kriget var slut startade han bilförsäljning med John Heath i det nybildade företaget HWM Hersham and Walton Motors Ltd. År 1948 började Abecassis och Heath att bygga egna tävlingsbilar med motorer från Alta. Företaget är idag återförsäljare för Alfa Romeo och Aston Martin. HWM är Astons längsta återförsäljare sedan starten 1951. Bilarna man byggde var avsedda för Formel 2, men mellan åren 1951 och 54 körde man även Formel 1. Jag var i England tillsammans med vännen Lasse Widenborg någon under 80-talet på en rundresa som bland annat avsåg besök på Bristols Fabrik i Bristol. På väg dit så stannade vi och tankade och medan Lasse skötte den detaljen så kikade jag runt för här sålde man också bilar. Lite förvånad fick jag också se en HWM F2 bil utanför macken och det visade sig att jag hamnat hos företaget Hersham and Walton. Det fanns rätt många trevliga bilar att se, men vi hade en tidsplan så vi for vidare. För en tid sedan så stötte jag på några bilder från en tävling på Skarpnäck där en speciell bil tilldrog sig mitt intresse. Det var en HWM som såg ut som en Veritas och visst hade man även byggt en snarliknande modell. I Formelbilarna satt Altas motorer, men man använde också Jaguar-motorer, då i sportvagnar. John Heath omkom i 1956 års Mille Miglia i en HWM fabriksbil och George Abecassis tappade då lusten att fortsätta så efter ett år lades tanken på en fortsättning med Fabriksteam ner. I stallets F1- satsning tävlade George tillsammans med Stirling Moss, Lance Macklin, Peter Collins. Övriga förare som tävlade för HWM var Duncan Hamilton, Paul Frère, Yves Giraud-Cabatous och Jack Fairman. Företaget låg i Walton-on-Thames kan jag tillägga. George Abecassis avled i Ibstone, Buckinghamshire den 18 december 1991 vid 78 års ålder.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest