Kjelle Wallin på Skarpnäck

Den här bilden är kul att visa för er, varför det undrar kanske någon? Jo, den här mannen, Kjelle Wallin. är en tidig och sann sportvagnsentusiast. Bilden visar en ung Kjelle i sin MGA som säkert många av er minns. Bilden är tagen på Skarpnäck 1965 eller 66 enligt bildtexten och det kan nog stämma. Skarpnäck var en bana i Stockholm, eller rättare sagt ett flygfält som så vitt jag vet aldrig användes för det ändamålet. Nej här regerade SSK (Stockholms Sportvagnsklubb) där herr Wallin var en av dom som höll igång på fältet. Hit till Stockholm kom det inte bara svenska förare, utan här möttes många av de stora från Europa. Till och med Prins Bira, prins i Thailand, var här och tävlade. Så ock Roberto Rosselini, regissören som var gift med Ingrid Bergman. Roberto var här flera gånger och alltid med Ferrari. Skarpnäck har även fostrat många av våra stora som Picko Troberg, Freddy Kottulinsky, Bosse Ljungfeldt, Sten Axelsson och Uffe Norinder. Fostrat och fostrat är kanske mycket sagt, men här var tummelplatsen för alla våra racerförare på 50-60 talet. Idag finns bara minnen kvar och vår huvudstad är utan racerbana för marken behövdes för bostäder i den snabbt växande staden. Det är många som sörjer och saknar sin bana och minns sina favoriter som bröderna Bellander, Egon Wohlin och alla de andra. Kommer Stockholm att få en egen bana? Knappast troligt men kanske kan det bli någon bana i närheten? Den som lever får se. Mitt kanske största minne från Skarpnäck var på min bröllopsdag då jag i min barnsliga tro ville att min unga hustru skulle förstå tjusningen med motorsport. Det blev inte så för mitt framför våra fötter kraschar Bosse Ljungfeldt när han för första gången (tror jag) testar en Lotus 18 Formel Junior. Det var första och sista gången jag fick med henne på en racerbana. Bilsportarvet har mycket bilder och program från åren på Skarpnäck så det är kanske dags att sätta sig och bläddra i minnena.

Text Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest