Hastighetsrekord mellan Södra Sandby och Revinge

Tidigt på morgonen tisdagen den 9 Augusti 1960 ska Joakim Bonnier försöka slå ett hastighetsrekord på raksträckan mellan Södra Sandby och Revinge. Med i detta rekordförsök är också är också Gösta Karlsson från Varberg med sin Saab. Det handlar om den flygande kilometern och bilen som Joakim ska tävla med är en Lotus 19 som han fått låna av Stirling Moss som samtidigt är i Sverige och tävlar i Karlskoga. Lotus 19 är en mittmotor racersportvagn med en 2,5 liters Climax FPF motor, bakhjulsdriven och konstruerad av Colin Chapman. Lotus 19 byggdes mellan år 1960-62. Hur det gick för Gösta Karlsson vet jag inte men Joakim Bonnier uppnådde en hastighet av 256 Km/tim. Jag vet inte hur många av er som minns den här händelsen, men jag kom av en slump att hitta bilder på detta event och tyckte det var kul att påminna oss alla om en av våra riktigt stora racerförares äventyr under karriären.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilder i Syds Arkiv och ur Bilsportarvet.
Bilderna är Copyrightskyddade.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest