Henri Pescarolo

Många av oss racingnördar gillar Henri Pescarolo? Varfö då, kanske någon säger. Pescarolo är för motorsporten en stor profil! Han ser ut som en fransk gangster, trots att han är motsatsen. Låt er inte luras av hans utseende för det här en kille som kan racing. Eller vad sägs om fransk F3-mästare 1967 samt vinner supportklassen för F3 samma år i Monaco. Har kört Le Mans 33 gånger med fyra segrar och har en tredjeplats som bästa resultat i F1 i Monaco 1970. Fortsatte några säsonger i F1 men utan några framgångar så han fortsatte med sportvagnar. Pescarolo var son till en kirug och intresset för racing kom 1964 då den franska biltidningen Sport Auto startade en racingserie med tiotusentals anmälda där man skulle sålla ut nitton förare. Pescarolo var en av dem som gick vidare och fick tävla. Hann vann sitt första lopp i en svår konkurens med förare som Johnny Servoz-Gavin, Patrik Depailler så segrarna uteblev. Året efter fick han chansen att tävla i Formel 3 för Matra och 1967 vann han mästerskapstiteln. På det följde Formel 2 och senare till Formel 1 för samma stall. 1969 blev ett uppehåll i racingen efter en svår krasch på Le Mans-banan där han fick brännskador i ansiktet. Säsongen efter var han tillbaka i Formel 1. Henri Pescarolo drog sig tillbaka från tävlandet i slutet av 90-talet och driver idag sitt eget Team Pescarolo Sport. Henri är född 1942 och idag 79 år.

Text Janne Tromark
Bilder Bilsportarvet.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest