Hans-Joachim Stuck

Under alla år med bilsport har jag träffat många av de stora förarna i de mest olika sammanhang. Oftast på racerbanan förstås men även i andra sammanhang som de på de klassiska evenemangen där man bjuds på rariteter av de mest skilda slag. En av de förare jag träffade, bland annat på Nürburgring, är Hans-Joachim Stuck. Han är född den 1 januari 1951 i Garmisch- Partenkirchen och är idag 71 år. Man brukar säga att äpplet inte faller så långt från päronträdet och i Hans-Joachims fall stämmer det då hans far är den legendariska Hans Stuck. Han var en av Auto Unions förare på trettiotalet tillsammans med Berndt Rosemayer med flera av de stora på den tiden. Hans-Joachim tävlade under hela sjuttiotalet i både Formel 1 och sportvagnsracing. Han vann World Sports Car Championship 1985 och även Le Mans 24-timmars 1986 och 87 för Porsche.. Han var även mycket framgångsrik i DTM för BMW 2002 och BMW M1. Jag såg även Hans-Joachim i ett bedrövligt regnrace på Donington för Tom Walkinshow i en Jaguar. Man låg då efter rätt ordentligt när Tom kallade till sig Hans-Joachim och lät honom ta över en av bilarna. En av de mest makalösa körningar jag sett för när målflaggan föll så knep Hans-Joachim segern. Inte konstigt att han kallades för Regenmaster. Denne mycket skicklige förare har också varit kommentator för Formel 1 sändningar. Idag som pensionär lever Hans-Joachim med sin hustru i fashionabla Kitzbuhel i Österrike.

Text Janne Tromark, samt foto av Hans-Joachim vid BMW.
Övriga bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest