Den 10 juni i år fyllde en av motorsportens riktigt stora 80 år

Den 10 juni i år fyllde en av motorsportens riktigt stora 80 år. Vic Elford, eller ”Quick Vic” som han kallades i de trängre kretsarna. Säsongen 1968 börjar med att han vinner Monte Carlorallyt för att nästa vecka vinna Daytona 24 Hours. En månad senare blir han tvåa på Sebring och så i maj segrar han i Targa Florio, vilket ses som en av de största segrarna någonsin i Targans historia. Två veckor senare vinner Vic 1000 km loppet på Nûrburgring. Så i sitt första F1-lopp i en föga konkurensduglig Cooper T86B slår han till med en fjärdeplats i ett blött Franskt GP.

Vic räknas som en sportvagnsvärldens största förare med sex segrar på klassiska Nûrburgring, den enda som slagit det är Rudolf Caracciola på 20-talet. Vic har även vunnit på många andra banor. Vic har skapat sitt namn som Porsche-förare och han är den ende som tävlat med samtliga versioner av Porsche 917. Vic hyrdes också in av Steve McQueen för högfartsbilderna i filmen Le Mans. Under en Le Mans tävling kraschade en Ferrari framför honom och började brinna. Vic stannade sin bil och skyndade till räddning vilket TV-kamerorna visade. Presidenten Georges Pompidou fäste då en medalj på hans bröst, Chevalier de l´Ordre National du Mérit, som ett bevis på hans mod och heroism. Kort efter detta slutade Vic att tävla.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest