Vackra bilar

Jag känner att jag borde fortsätta att visa bilder på vackra bilar som många av oss haft som favorit. I stället för en bild så visar jag tre. Drömbilen för många, och tävlingsbilen för andra är Lola. Bilen som blivit något av en legend. Den kanske mest kända är T70 men Eric Broadley som startade sitt företag 1956, har även byggt andra typer av racerbilar som Formel 1 under 1962 – 93. Lola levererade samtliga chassin till Champ Car under 2005 0ch 2006 men förlorade den orden till Panoz. Det är nog sportvagnsracingen som Lola lyckats bättre än med Formelbilar. Kanske framför allt T70 som var en av de mest framgångsrika under senare delen av 60-talet. I CanAm-serien 1966 vanns sex lopp av T70. Olle Wijk tävlade med Janne Lilljeskölds Lola de Cadenet 380 i några tävlingar och de snygga 2-liters bilarna som T212 är också en modell som vi känner igen från de historiska racen.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest