En förare med handicap

Den trettonde maj 1927 föddes en man som, skulle det visa sig, ha ett handicap. Detta bestod av att han inte hade en fungerande hand och att han också var lite till växten. Detta till trots hade han andra förmågor där den mest framträdande skulle det visa sig, vara att han kunde köra racerbil. Jag talar om Archie Scott-Brown. Många förknippar säkert denne fantastiske förare med Jaguar och med sportvagnar men Archie hann även med att köra Formel 1. Det blev 137 starter och 71 segrar, 103 gånger på pallen och 8 pole. En smått fantastisk karriär för vem som helst, men att göra det med bara en fungerande hand? Archies första tävling gjorde han med sin egen MG TD men det blev en fortsättning för Lister Motor Company, som var en engelsk sportvagns tillverkare grundad av Brian Lister 1954 i Cambridge. Företaget såldes 1986 till George Lister som bland annat tillverkade den bil många känner som Lister Storm. Brian Lister är nog mest känd för den Lister Jaguar, som kallades för Knobbly och som bland annat även Stirling Moss tävlade med. Personligen har Lister Jaguar alltid varit en av mina favoriter och den bild som är från Oldtimer Grand Prix på Nürburgring har jag själv tagit. Njut av den övriga bilder som företaget legat bakom och idag drivs företaget, och ägs förmodar jag, av Lawrence och Andrew Wittaker. Archie Scott-Brown förolyckades tragisk i en krasch på Spaa den 19 maj 1958 blott 31 år och världen förlorade kanske en av de mest unika förare vi haft.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest