Vart tog alla gamla härliga Midgetbilar vägen?

Det är en fråga som jag får tämligen ofta. Sverige hade för tjugo år sedan en 17-20 bilar av den här kategorien, men tyvärr så är det nu inte lika ofta man ser den här kategorien av bilar. Varför, kan man undra? Ja, dels beror det på att många av förarna har blivit äldre och så finns det kanske inte längre lika många tillfällen att tävla med dom, vem vet? Nåväl, den här klassen blev stor efter andra världskriget och många av de stora gubbarna som sen körde Formel 1 startade sina karriärer i den här klassen som egentligen är Formel 3. En av de stora var Stirling Moss som gjorde sig känd genom den här klassen. Här på hemmaplan minns vi kanske bäst Svenne ”Bergvägg” och bröderna Håkanssons fabriksförare i deras Effyh Åke Jönsson. Jag hittade lite bilder i Bilsportarvets arkiv och kände att det är dags att påminna både er och ägarna till de här bilarna att samla ihop gänget i igen. Jakriborg Prix är en plats där man kan vara med och så RHK,s tävlingar för historiska bilar. Några av de mest tongivande i Midget sammanhang är bröderna Hågeman, Per och Lars. Dessa båda har varit en inspirationskälla för många av de som varit med under åren. Det ska sägas att det här gänget bjöds in till Goodwood i början av den satsning man gjorde för historiska bilar med start 1998. Njut av bilderna och gör som jag, hoppas vi får se dom snart igen!

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest