Tre generationer

Jo, just nu ser jag tillbaka till mitten av 50-talet då jag som ung kille var i början av mitt motorsportintresse. Något som skulle förfölja mig fram till den dag som i dag är. Jag hade turen att under mina första år på Lidingö bo i samma fastighet som Björn Edlund, legendarisk tvåtakts mekaniker, åt Sigurd Isacsson som också bodde på Lidingö. Jag fick chansen att följa med Sigurd och Björn ut på tävlingar där jag gjorde mindre insatser som rullade däck och passade mindre barn som t.ex Greger Kronegård när vi var på Skreabanan i Falkenberg. Jag var även med på isbana i Skog norr om Härnösand där jag träffade mängder med den tidens stjärnor som Erik Carlsson, Fingal Ohlsson, Rolf Mellde, Sam Brådhe och många fler.

Många år senare besöker jag en glas och porslinsaffär på Lidingö som låg på toppen av Torsviksbacken och drevs av en trevlig dam som hette Liz Brådhe. Det visar sig att detta är dotter till Sam och Margot Brådhe som jag sett tävla många gånger och så hade även Liz gjort. Mitt bestående minne från den här träffen är att jag köpte en fin konjakscupa av Liz som jag fortfarande har i mitt skåp. Liz och hennes man Johnny Ericsson har en dotter som heter Jonna Eson Brådhe och tävlar i rally. Fantastiskt skulle man kunna säga för det är så att tre generationer kvinnor i samma familj är rallyförare. Det har gjorts en film om den yngsta i familjen och passande nog så heter filmen Jonna, en film som handlar om riktiga Rallybrudar. Tävlingsdebuten för Jonna kom 2008 då hon var kartläsare åt pappa Johnny. 2010 startade den egna karriären och så vitt jag vet så pågår den än för fullt. Jonnas bästa resultat är en andraplats och 2016 var hon enda tjej i Rally SM. 107 starter har det blivit och jag misstänker att det blir fler. Jag hoppas kunna presentera morfar och mormor Brådhe här, förhoppningsvis med lite bildhjälp av mamma Liz och Mormor Margot. Till dess, njut av lite bilder av tre generationer kvinnor Brådhe.

Text Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest