Skarpnäcksloppet 1966

Vi förflyttar oss till ett soligt och vackert Skarpnäck, som är ett gammalt flygfält där idag en massa fastigheter byggts och den tummelplats som SSK (Stockholms Sportvagns Klubb) använt under många år till att arrangera tävlingar. Året är 1966 och det är Svenska Bilsportförbundet som står som arrangör och tävlingen heter Skarpnäcksloppet. I den här tävlingen så klassen Sportvagnar Grupp 4/6 2000cc färdig att starta den 12 varv som ska köras. Ett härligt startfält med Sten Axelsson, Ulf Norinder i Porsche Carrera 906. Picko Troberg i Sportscars Focus med Maseratimotor. Startar gör också Gustav Dieden, Sven Carrhage och Göte Ingvar Johansson i Lotus 23B. Med är också två Lotus Elan med förarna PIB Brandström och Rolf Örell. Resultat i tävlingen blir att Sten Axelsson vinner före Picko Troberg och Ulf Norinder. Visst är det lite sorgligt att den här banan är borta för själv minns jag att jag följde med min pappa som skötte en Healey, jag tror Eliott och som kördes av en tandläkare vars hus på Lidingö sedan beboddes av Monica Zetterlund. Många motorsportentusiaster hade på den tiden lätt att komma till tävlingar och intresset var stort för denna bana. Njut av våra bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Text Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest