Playboy och riktigt duktig racerförare

Vissa personer föds med en silversked i munnen och ekonomiskt oberoende. Hur blir man det undrar kanske någon? Man ser till att man föds av rätt föräldrar, som i det här fallet äger ett bruk som även omfattar stora skogsarealer i Hälsingland. Detta på pappans sida medan morfar är Adolf Ahlgren, Läkerols grundare. Ahlgrens bilar passar ju bra in på vår man som kommer att bli, förutom en playboy en riktigt duktig racerförare. Jag talar förstås om Ulf Norinder som föddes 19 maj 1934 i Kilafors herrgård Hanebo församling, Gävleborgs län. Ulf som rörde sig i vida kretsar fick många vänner i racingvärlden och hans karriär kom i både nationella och internationella sportvagnslopp där Ferrari, Maserati och Porsche samt även Lola kom att bli hans märken. Förare runt Uffe var kompisarna Joakim Bonnier, Picko Troberg och Robin Widdows. Ulf Norinder gick ur tiden 14 november 1978 i Monaco vid en ålder av 44 år. Sörjd och saknad av många som en profil av stora mått. Det finns mycket skrivet om denne man, inte minst av Svenerik Eriksson som var en nära vän och följde Uffe runt både på banor och fester. Ulf startade sin karriär 1956 för att så år 1963 köpa en ett år gammal Ferrari GTO, en ikon för Ferrari-älskare. Ulf lät måla bilen i de svenska nationsfärgerna, gult och blått, och kanske är det varför så många fortfarande minns Ulf och älskar alla historier runt hans person. Om någon undrar så ägs bilen idag av bilsamlaren Christopher Cox. Jag ska inte trötta er med en massa resultat, för de allra flesta känner väl till vad han lyckades med under sin karriär, men Den blågula Ferrarin var klass trea och nia totalt i det legendariska Targa Florio 1964 tillsammans med Picko Troberg. Bilsportarvet visar lite bilder ar Ulfs liv och hoppas dessa hjälper till att bevara minnet av denne mycket specielle man.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest