Gert Kaiser var en Porscheförare av rätta virket

Gert Kaiser var en Porscheförare av rätta virket. Tävlade med Porsche under hela sin aktiva tid och resultaten uteblev inte heller. Gert var också en legendarisk bilhandlare på Frejgatan i Stockholm där många av oss sportvagnsälskare regelbundet tittade in för att se om något nytt och spännande kommit in. För mig är det lite roligt med familjen Kaiser då även min farbror var bilhandlare i Stockholm fast då en generation äldre. Min farbror gick under smeknamnet USA-Kalle då han på trettiotalet hade en bilverkstad på Sveavägen inte lång från Kaisers bilförsäljning. Bilverkstaden hette USA så därav namnet USA-Kalle. Jag har under åren och så lärt känna Gert söner som Thomas Kaiser vilket likt farsan tävlade i både Formel 3 och Formel 3000. Staffan Kaiser tävlade under ett antal år framgångsrikt med Porsche där han vann Porsche-Cupen jag tror två gånger. Även Crister Kaiser har jag lärt känna som är en ytterst sympatisk man som samlar på bilar och hittat sin fars bilar som nu finns i toppskick. Crister har även varit mig behjälplig med både bilder och övrig info om några av våra bästa Porscheförare. Gert tävlade under åren 1953 till 63 och de flesta av oss minns kanske Gert bäst från Kristianstads GP där han tävlade i en Porsche 550 Spyder. Kanonloppet verkar ha varit Gerts favoritbana där han vann två gånger. Sveriges GP var Gert sexa och 1000 km på Nürburgring blev resultatet nia. Gert som var född 1 mars 1925 i Berlin avled den 12 oktober 1999 i Stockholm. En ytterligare märklig sak är att Gert ligger begravd bakom min farbror på Norra Kyrkogården i Solna.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvet arkiv och med benägen hjälp av Crister Kaiser.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest