En trevlig dag på Råbelövs Gods

En trevlig dag på Råbelövs Gods i goda vänners lag är inte fy skam, eller hur? Lördagen den 7 augusti blev en sån dag. Med gode vännen Kristian Hesselmark gjorde vi en utflykt till GP Museet, grundat av Rickard Bruzelius, numera i händerna på sonen Jonas drivs detta unika lilla museum vidare. Man har en styrelse och en förening som hjälper till att få det hela att gå runt och glädjande nog så är intresset för detta museum stort. Självklart har alla de åren det tävlades här för både MC och Bil haft en avgörande betydelse. Ni som kan historien om Kristianstads GP vet att man här tävlade om VM för sportvagnar och en hel värld elit var här och slogs om de åtråvärda VM-poängen. Här mötte dom den nordiska eliten som Bonnier, Curt Lincoln, Team Askolin, Sture Nottorp, Gert Kaiser och alla de andra. Så såg det ut även för det som då hette TT och där den världseliten mötte våra egna storheter. Det var inget firande för att minnas detta men ändå, jag tror alla som var där kände historiens vingslag över Råbelöv och det vackra landskapet. En samling trevliga bilar var på plats för att så köra ett varv, delvis på den gamla banan och där löken på laxen var att via dagens grusväg passera det som en gång var depå och start. När man tittar på bilder från den tiden får man det som Gunde Swan kallar ”ståpäls”! Bilsportarvets CG Wilke var självklart på plats och höll ordning på bilrundan med flagga i handen och sin Majorsröst. Bilsportarvet vill bjuda på lite bilder från detta evenemang och samtidigt Gratta en sjuttiåring, Johnny Thorsén, som firades med kaffe och en korv signerad ”Varg-Olle Nygren”.

Text och bilder Janne Tromark, samt några ur vårt arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest