Björn Bellander

Jag funderar över behovet av profiler inom motorsporten, och konstaterar att det är av yttersta vikt med att vi har profiler som folk kan se upp till och beundra. Inte nog med det, dessa profiler skapar också ett intresse för sporten och fyller läktarna, eller TV-sofforna. Ta några exempel som Ronnie Peterson, Björn Waldegård, Erik ”på taket” Karlsson, Bosse Emma med flera. En profil behöver inte vinna VM eller SM eller skapa intresse kring sin egen person på just själva tävlandet, utan kan genom sin karisma och sitt engagemang i sporten bli en profil som vi minns. En sådan profil är Björn Bellander. Många av landets alla sportvagnsentusiaster kommer ihåg Björn Bellander och även hans bror Jan. Den senare är mer känd som GUSS, och som bygger burbågar för våra tävlingsbilar. De båda bröderna är dessutom förknippade med SSK (Stockholms Sportvagnsklubb) där de båda får anses tillhöra inventarierna. Björn som är född 1937 är idag 84 år ung och kör motorcykel och engagerar sig i musieverksamhet och mycket annat. Björn har skrivit flera historier om sitt liv med bilar och SSK så sök på Björn Bellander på nätet så finns det mycket att läsa. Bilsportarvet bjuder på lite bilder ur Björns liv och en del av de bilar han ägt och tävlat med. Allt från Lotus till Ferrari! Björn Bellander är en genuin entusiast och i mina ögon en stor profil det tror jag att många av oss tycker.

Text Janne Tromark
Bilder ur vårt arkiv och med hjälp från olika håll.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest