60 år sedan man körde VM-tävling för sportvagnar på Råbelövsbanan

På Råbelövs Gods utanför Kristianstad festades det igår när man firade att det var 60 år sedan man körde VM-tävling för sportvagnar på Råbelövsbanan.

KAK var arrangör den gången 1956 och publiken kom i massor. Nästan 60.000 personer sökte sig banan för att se alla världens stora racerförare göra upp på den skånska banan. Några 60.000 personer hade inte hittat vägen till Råbelöv den här gången men de som kom bjöds på några godbitar av både bilar och motorcyklar. För mig var återkomsten av Sture Nottorps Fraser Nash lite av en lyckokänsla. Bilen som efter en krasch fattade eld och blev mer eller mindre totalförstörd och hamnade hos Erik ”Ockelbo” Lundgren som försåg den men en ny kaross som var en avgjutning av en Ferrari. Bilen hamnade så småningom hos Lasse Widenborg som förvandlade den till en riktig racerbil. Bilen ägs sedan många år av Anders Åbjörnsson och äntligen fick vi se den igen efter en lång frånvaro. Med sin originalkaross tävlade Sture Nottorp på både Le Mans och Mille Miglia. Fraser Nashen och en fin Mercedes 300 SL var de enda två bilarna som tävlat på Råbelövsbanan, men vi kunde också njuta av Sten Sundströms fint renoverade Porsche 356 Carrera som levt ett tidigare liv hos allas vår CG Hammarlund. Bland förare som varit med kunde vi träffa Bengt Mårtensson som vann med just den 300SL som var på plats. Publiken kunde också njuta av stort antal motorcyklar som tävlat på Råbelövsbanan och fick också njuta av motorljudet när ägarna, och även några av originalförarna startade sina maskiner. En av männen bakom evenemanget, Björn Tideman, intervjuade förare och andra intressanta personer i publiken. KAK,s södra avdelning var på plats och marknadsförde sin verksamhet och hoppas naturligtvis på nya utmaningar inför framtiden. Bilsportarvet var självklart med och berättade om sin verksamhet och ordförande Wilke surrade som en bålgeting och manade på alla deltagare till stordåd. Nästa år kommer vi tillbaka berättade Jonas Bruzelius som tillsammans med sin Richard driver det fina lilla GP Museet inne på Råbelövs Gods.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest