När KAK körde VM för Sportvagnar i Sverige

Efter att ha hämtat mig från överraskningen på Ring Knutstorp och den fina utmärkelsen att få KAK,s Guldplakett, har det varit svårt att samla tankarna för det dagliga värvet nämligen att fylla Bilsportarvets FB-sida med något kul för alla er som följer vårt jobb med att bevaka, och informera om vårt arbete, samt bevara motorsporthistorien för kommande generationer. Nu när jag samlat ihop resterna av mig själv tycker jag kanske att ta en titt ”down the memory lane” där självaste KAK är inblandade på sin plats. Jag låter ett par bilder få oss att minnas den tid då Sverige hade sin storhetstid vad beträffar racing. VM för Sportvagnar i Sverige på Råbelövsbanan utanför Kristianstad åren 1955-57. Jag ska inte prata resultat eller delge er annan information om de här åren, för de flesta av er kan lika mycket som mig om de här tre fantastiska åren. I stället tänker jag rikta ett stort tack till KAK, Jakob Laurin och Hans Nordên och alla övriga delegater i denna klubb som var arrangör för detta VM. Samt vill jag få alla er med motorsportintresse att inte glömma dessa år då Sverige var på topp och hela världseliten av förare var här och mätte sina krafter med våra nordiska förare, för det var många sådana med i bilden. Tack Jonas Bruzelius för att du fortsätter din fars gärning och håller GP-Museet igång för alla att minnas.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv och GP-Museets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest