Down the memory lane…

Råbelövs Gods strax utanför Kristianstad var en gång skådeplatsen för ett Sveriges största motorsportevenemang. Där kördes VM för sportvagnar och alla de stora Teamen var där som Ferrari, Mercedes, Jaguar, Lotus, Porsche och alla de andra samt naturligtvis även privatförare. I vimlet inne i Kristianstad kunde man stöta på Stirling Moss, Juan Manuel Fangio, Jean Behra, Ce-Ge Hammarlund, Joachim Bonnier och Gert Kaiser. KAK var arrangör och åren var 1955 till 57. 1955 kom 80.000 besökare till Råbelövsbanan och evenemanget satte lilla Sverige på kartan. På plats fanns en ung man och entusiast vid namn Richard Bruzelius som likt en ekorre samlade på allt han kunde komma över som hade med tävlingarna på banan att göra. Samlandet har fortsatt och omfattar även alla de år man körde VM för motorcyklar och idag finns ett litet privat museum i anslutning till den gamla bansträckningen, samt även en spännande bok som Richard skrivit om just dessa tävlingar.

Museet är inte öppet på annat sätt än att man kontaktar Richard på telefon 0706-866145 för en visning och guidning runt alla de föremål som finns. Lokalen kan även användas som träffpunkt för sportvagnsklubbar. Missa inte denna unika chans att titta tillbaka på historien och de år Sverige var värd  för Sportvagns VM.

Jan Tromark

Richard Bruzelius i sitt museum

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest