Ulf Granberg – Sveriges snabbaste lokförare

”Sveriges snabbaste lokförare”, det sa alltid Svenerik Eriksson om Uffe Granberg. Det kanske stämmer men jag tror det finns förare i moderna tåg som är snabbare på rälsen. Svenerik menade nog att, Uffe är en av våra snabbaste förare bakom ratten i en bil och som till vardags arbetar som lokförare! Då har vi rett ut det hoppas jag. Ulf Granberg, född 1950. är ett av våra stora namn inom svensk och europeisk motorsport. Så skriver Wikipedia och på den punkten är vi överens. Uffe tog tidigt i karriären en SM-seger i trial som fabriksförare för Monark 1965, som blev starten för fortsättningen på fyra hjul. Det började i en PV men blev snart en Volvo 142 som han ställde upp med i Svenska Rallyt. 1972 kom debuten i banracing i Volvo Cup där han vann Skandinaviska cupen 1974. Åren 1976 och 78 deltog Uffe i Super Star Cup och blev en storfavorit för hela motorsportsverige som Mr ”Super Super Star”. En inte fullt så lyckad säsong för Renault som fabriksförare i Formel 3 var Uffe tillbaka i standardvagnsracing och då med Volvo Turbo Cup. Uffe vinner serien två år i rad. Det hela slutade med att Volvos ledning erbjöd Uffe en fabriksstyrning i EM för standardvagnar. 1985 var Uffe, Thomas Lindström, Mats ”Lillen” Magnusson, Greger Pettersson och Anders Olofsson med och skrev historia när man snuvade tyskarna och Volvo vann EM med Volvo 240. Uffe fortsatte några år i SM med det som idag kallas STCC i en Ford Sierra där bästa placering var en andraplats 1988. Man skulle kunna skriva spaltkilometer om denne lokförare, som bevisligen är snabb, eller hur? Men jag tror jag stannar här och lyfter på hatten förr denne numera legendar!

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest