Reine Wisell

Efter vår redogörelse för våra SM-mästare i Formel 3 är det många som frågat, vad har dom gjort efter sin F3-karriär och var finns dom idag. Detta gäller även för alla de duktiga förare som inte vann den eftertraktade SM-tecknet och jag ska försöka lösa alla gåtor i detta ämne. En som vann SM-medaljen var Reine Wisell 1967 och vad han gjort efter F3-tiden vet de flesta av oss. En kort resumè av Reines liv ser ut så här. Det hela började med att Reine fick hoppa in för Jochen Rindt som förolyckades i Italien 1970 och är den ende F1-föraren som vunnit VM postumt. Reine debuterade i USA för Lotus på Watkins Glenn, då som andreförare bakom Emerson Fittipaldi. Reine kom trea, vilket kom att bli hans bästa placering i F1. Året därpå, 1971, fortsatte Reine att köra för Lotus och slutade som tolva i mästerskapet. Reine körde sista gången i Formel 1 1974 på Anderstorp. Vad många kanske inte vet var att Reine, född 1941 i Motala, började sin karriär 1962 och då i en hundkoja. 1965 körde Reine en MG Midget som idag ägs av Per Roxlin. (se bild) 1969 tävlade Reine för Chevron i både Formelbilar och sportvagnar. 1970 blev det sportvagnar för hela slanten, mycket tillsammans med Jo Bonnier i både Porsche, Lola, McLaren, Ferrari 512 S, Abarth 2000 SP McLaren. 1971 tävlade Reine för Lotus 72 med bästa resultat ett par fjärde och femteplatser. 1972 var det åter dags för Sportvagnar av typ Lola T70, Lola T280 med flera. Så här fortsätter Reine sin karriär och 1975 lider karriären mot sitt slut. Lite kuriosa är att Reine körde 90 F3-tävlingar, vann 27 och rankas 1968-69 som Europas bästa F3-förare. Reine bor sedan många år i Thailand i eget hus och efter att jag talat med honom idag via dator så ser han ut att må bra i den 38 gradiga värmen. Reine är en mycket vänlig och trevlig man och som enligt mig är en mycket duktig förare, eller var kanske man ska säga. Han var också enligt mig en förare som kanske slutade lite för tidigt och heller aldrig fick chansen i de rätta sammanhangen.

Text Janne Tromark
Bilder ur vårt och Reines arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest