The hottest man in the World

Epitet på kanske den mest populära skådespelaren av alla. Inte minst av oss som gillar bilsport. Jag talar om Steve McQueen som så många av oss har som manlig idol. Inte minst för hans båda filmer Le Mans och Bullit. Steve hade en brokig bakgrund och var småkriminell innan han kom på rätt sida i samhället. Det skulle gå att skriva spaltkilometer om denne man och hans liv, där skådespeleriet var en stor del men där också motorsport var en livslång passion för Steve. Steve var född 24 mars 1930 och lämnade en värld i sorg 1980 den 7 november i cancer. Steve kallades också för King of Cool vilket är ett smeknamn som enligt mig är träffsäkert. Motorcyklar var utöver bilar ett stort intresse och även med dom tävlade han. 1961 ställde Steve upp i en BTCC-tävling med en hundkoja och kom trea. Kanske var det här han fick blodad tand för det blev en fortsättning. 1970 delade han en Porsche 908/2 på Sebring 12-timmars med Peter Revson, där de blev snuvade på segern av Mario Anderetti, Ignazio Giunti och Nino Vaccarella. Legenden Steve McQueen kommer att leva länge än för oss fantaster. Inte bara för sin stora raceintresse utan för sina filmer.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest