Jonas Kruse

Grumskillen Jonas Kruse har gjort resan från rallyförare av rang till expertkommentator på SVT. Jonas är född 1966 och redan 1994 blev han SM-mästare i Grupp H/nationella klassen i en Volvo och år 2000 i Grupp A/F2 i en Renault Megane. Jonas lägger så ett norskt mästerskapstitel till sitt cv då i en Subaru. Jonas har som professionell tävlat för Renault i SM. VM, EM, West Euro Cup och så även i de norska, danska, finska, franska och brittiska rallymästerskapen. Som medlem i det svenska juniorlandslaget i rally tävlade man också i de nederländska och belgiska mästerskapen med Volvo. Jonas började tidigt att läsa karta åt sin far Jan, som var en duktig rallyförare i Värmland. Tidigt som 18 åring når Jonas den högsta klassningen på licensen och var då landets yngste A-förare. Hans mycket speciella körstil med breda uppställ gjorde att han kallades ”sladdkung”. Inte konstig att man blir poppis då av publiken. Jonas har varit stallchef för Clio Junior Team och förbundskapten för svenska juniorlandslaget i rally. I sin roll som expertkommentator i rally och rallycross och även STCC har Jonas visat stort kunnande och är idag en mycket omtyckt kommentator på SVT1. Jonas Kruse har varit mentor åt Per-Gunnar Andersson och Patrik Sandell vilket resulterat i två Junior Världsmästare. I sitt eget företag Kruse Promotion driver han utbildning för förare.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest