Paul Newman

Jag håller kvar vid filmidoler som de flesta av oss älskat, och som till yttermera visso även tävlat med bil. En som kan tävla med Steve McQueen i popularitet både på vita duken och på racerbanan är Paul Newman. Många av oss känner kanske mest till Teamet Newman/Haas som grundades 1983 inför den stundade säsongen i CART. Paul och motorsportprofilen Carl Haas var ägarna som lyckades locka Mario Andretti till att köra för dom. Mario vinner 1984 års säsong för Teamet. Andretti fortsätter att vara framgångsrik för Teamet där han är ensam förare fram till det att hans son Michael ansluter sig till stallet 1989. Michael blir en stjärna i stallet bakom sin far under åren och kröner sin tid med att vinna 1991 års mästerskap. Michael slutar tvåa året efter och erbjuds då att köra för McLaren i Formel 1 1993. Newman/Haas skriver kontrakt med 1992 års världsmästare i F1 Nigel Mansell. Teamet vinner mästerskapet först med Cristiano da Matta och Fittipaldi åren 2001 och 2002. Sebastien Bourdais och Bruno Junqueira blev engagerade av teamet för säsongen 2003 och da Matta visar sig vara en supertalang och man vinner serien 2002. Första gången teamet vinner mästerskapet sedan 1993. Paul Newman tävlar själv med Nissan under åren 1975 till 79 och vinner tre segrar på Road Atlanta. 1979 Vinner Newman tillsammans med Rolf Stommelen och Dick Barbour i en Porsche 935 klassegern på Le Mans och slutar totaltvåa. Det skulle gå att skriva en bok om denne filmgigant men många sidor skulle handla om hans karriär vid sidan av skådespeleriet. Paul Newman avlider i sviterna av lungcancer vid 83 års ålder.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest