Johnny Dumfries har avlidit

Vi nåddes för ett par dagar sedan av det tråkiga beskedet att Johnny Dumfries avlidit efter en kortare tids sjukdom. John Colum Crichton-Stuart, Earl of Dumfries, 7 Marquess og Bute, som Johnny egentligen hette är en racerförare som många av oss känner från Formula 1 och sportvagnsracing där den senare kategorien gav Johnny hans största framgång i karriären. Den finns en historia, om den är sann vet jag inte, men hans familj säga ha förbjudit honom att fortsätta tävla i Formula 1 då man ansåg det vara för farligt? Han fick dock tillstånd att tävla med sportvagnar? Lite konstigt beslut då F1 får anses vara mindre farligt än just sportvagnsracing! Johnny tävlade för Lotus där framgångarna inte blev vad han hoppats på men på Le Mans 1988 kom segern i par med Jan Lammers och Andy Wallace i en Silk Cut Jaguar driven av Tom Walkinshow. Johnny hade kört ett par gånger innan på Le Mans, bland annat tillsammans med Anders Olofsson och Thomas Danielsson i en Courage V26 S. Tyvärr bröt paret den tävlingen. Johnny Dumfries blev 62 år.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest