Björn Waldegård

Vart efter åren går så tänker man tillbaka på alla fantastiska människor man träffat i många olika sammanhang. Det skulle bli en lång story om jag berättade om dessa människor och vilken betydelse de haft för mig under resans gång, så jag ska bespara er den delen. Det som triggar igång mitt gamla minne är en så enkel sak som en bild i det här fallet en bild av Björn Waldegård. Jag hade den stora turen att få Björn som sidekick på Eurosport och vilken härlig och lärorik tid det blev. Vi gjorde 14 Dakar Rally tillsammans och 10 år VM-Rally. Björn som världen fösta Världsmästare i Rally 1979 kunde med sitt stora kunnande allt om den värld han levt i under många år och hans klurighet och humor gjorde jobbet till det roligaste jag gjort. Varför kommer jag då att tänka på Björn? Jo, jag hittar en bild från Targa Florio 1970 där Björn kommer femma i en Porsche 908/3 vilket jag anser vara en av han största bedrifter som förare. Targan är en, eller var är kanske mer rätt att säga, en av världens tuffaste landsvägslopp? Inte dåligt av en Rallyförare även om många av oss visste att Björn var bra bakom ratten i nästan vilket bil som helst. Nu är min vän och kompis borta och saknaden gör sig påmind ofta då han satt sina spår i mig som kommer att bestå.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest