Kvinnorna på Brooklands

Efter att ha träffat våra rallyfantomer i de Svenska skogarna tänkte jag ta ett skutt över kanalen, det vill säga den Engelska, för ett besök på Brooklands. Denna smått fantastiska anläggning var den första permanenta racerbanan som byggdes i England och stod färdig 1907.

I sitt färdiga skick mätte banan 4,43 km och är nog mest berömd för sina velodromkurvor. Som racerbana tog det hela slut 1939 då andra världskriget bröt ut och platsen kom att få stor betydelse för landet under kriget. Idag finns rester av banan kvar samt en del byggnader som återuppstått plus ett intressant museum. Ett besök rekommenderas!

Det som fascinerat mig är hur många kvinnliga förare som var med och tävlade på Brooklands. Troligtvis tillhörde dessa damer överklassen för även då var det stora kostnader förknippat med den här typen av verksamhet. Ann Sheridan var en av dessa damer, som var skådespelare och sångerska, född i USA 1915. Otroligt populär och många av er har säkert filmer med Anne, som alltså vid sidan av sin professionella verksam het tävlade på Brooklands. Övriga damer var Margret Allen, Dorothy Patten som körde en Peugeot 402 Sports Special. Gwenda Stewart från Lancashire som satte hastighetsrekord med 182 km/tim med Morgan. Körde senare en Miller Special. Kay Petre, från Kanada körde bland annat Delage. Hon satte även ett varvrekord med 135, 95 mp och slog med det ett tidigare rekord som Kay Petre hade.

Text Janne Tromark

Kommentera gärna på Facebook

Mer info
https://sv.wikipedia.org/wiki/Brooklands

Bilder ur Bilsportarvets arkiv. Klicka på en bild för att förstora.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest