Bilen som gick i mål 115 år efter starten

De här bilderna berättar om en Vabis tillvekad i Surahammars Bruk 1903 och som skulle visas på Automobilutställningen i Stockholm samma år i maj. Det blev inte så för bilen blev inte klar i tid utan premiären blev i december i Paris. 1904 i juni arrangerade SAK, senare KAK en tävling från Stockholm – Litslena – Uppsala – Stockholm. På Flottsundsbron havererade man kardanaxeln och tävlingen var över. 1905 deltog bilen i Mälaren runt, dock utan framgång. 1906 finns det dokumenterat att konung Gustav V provåkte Vabisen under besök på Surahammars Bruk. 1933 ställdes den undan och glömdes bort innan den hittades och snyggades till och ställdes på museum som okörbar. Aros Motorveteraner upptäckte bilen och fick låna den av Surahammars Kommun och efter många år återställdes den i körbart skick. Man ställde då upp i det klassiska London – Brighton, en sträcka på 10 mil där bilen blev mycket uppmräksammad. Efter denna resa fick man idén att försöka fullfälja den avbrutna tävlingen där Flottsundsbron blev så ödestiger. Så den 18 maj 2019 startar ekipaget från den olycksaliga bron och man anländer klockan 13.00 till Stockholm Stadion med Bo Söderberg vid ratten. En underbar historia som får ett lycklig slut på Hasslbacken i Stockholm där ett KAK vagnmärke överlämnades för att fästa på Vabisen och KAK,s gukdplakett för ett utomordentligt renoveringsarbet och bragden att ta den gamla bilen i mål. Text och bilder Hasse Hillerbrink.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest