Leo Andersson i Formel 3

I slutet av 70-talet tävlar den här unge mannen i Formel Ford för att så 1980 gå över till Formel 3. Leo Andersson slutar på en tredjeplats och 1982 på en andraplats efter Torbjörn Carlsson. 1983 tar han hem SM-titeln med sin Ralt RT3. På den här tiden kvalade ettan och tvåan i varje land som körde ett nationellt mästerskap i Formel 3 in till Macau. Den tävlingen sågs av många som ett inoficiellt VM för Formel 3 vilket det inte var. Däremot var Macau en höjdpunkt för alla F3-åkare för där fanns alla stallchefer och andra viktiga personer inom sporten. Leo kom aldrig i mål i Macau men vann tävlingen gjorde Ayrton Senna före Roberto Guerro och Gerhard Berger. Eje Elgh var femma i racet och Stanley Dickens femtonde. 1983 vinner Leo fyra segrar av de sex som ingick i mästerskapet och kröner det hela med en femteplats i EM och 10.000:- ur Ronnie Petersons minnesfond. Bilsportarvets bilder visar lite ur Leos karriär där bland annat han blir intervjuad av Gunnar Elmgren.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest