Arnolt, en man med ”flyt under galoscherna”

Stanley Arnolt var en man som, för att citera en god vän ”verkligen hade flyt under galoscherna”! Skapade sig en hygglig förmögenhet genom att bygga båtmotorer till den amerikanska flottan under andra världskriget. ”Wacky” som han kallades startar efter detta krig en återförsäljning av BMC bilar i mellanvästern där utbudet senare fylldes på med andra märken. Drömmen en egen bil förverkligades under början av 50-talet då han börjar sälja en egen bil som byggde på en av MG levererat chassi med en drivlina från MG TD. Wacky skickade modellen till Bertone i Turin som försåg det hela med en fyrsitsig coupékaross. Bilen såldes nu under namnet Arnolt-MG. När hundra bilar tillverkats kunde inte MG leverera fler chassin. Arnolt tog då kontakt med Bristol för att få chassi från 404-modellen där återigen Bertone byggde en liten tvåsitsig roadsterkaross till bilen som kom att kallas Arnolt Bristol. Resultatet blev en framgångsrik historia i amerikansk motorsports tvålitersklass. I Sverige har vi en stor entusiast av detta märke, Kenneth Andrén som med sin bil deltagit i flera tävlingar bland annat Mille Miglia. Kenneths bil är den på bilden som kör genom Kvidinge (bilden tagen av Anders Lindberg). Det finns även bil i Danmark som deltog vid Sofiero Classic Cars härom året. En trevlig liten udda bil med kul historia väl värd att bevara.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest